Over Geleid bezoek aan Museum Fort Liezele met expo ‘kunstenaars in tijden van oorlog’

07 okt

Geleid bezoek aan Museum Fort Liezele met expo ‘kunstenaars in tijden van oorlog’

Fort Liezele, best bewaarde fort van vesting Antwerpen

zaterdag 7 oktober 2023 om 14:00 uur

Bij de bouw in 1908 vormde Fort Liezele een belangrijke schakel in de verdedigingsgordel rond Antwerpen. Ondanks de actieve rol die het fort tijdens de eerste oorlogsmaanden speelde, kwam het relatief ongeschonden uit de strijd. Het gebouw werd beschermd als monument en onderging al meerdere restauratierondes. Daardoor is Fort Liezele het best bewaarde betonnen pantserfort van de hele Antwerpse fortengordel. Het museum is uniek en leerrijk, maar het belangrijkste object in de collectie is nog altijd het gebouw zelf!

Het museum werpt een licht op de ontwikkeling van de Belgische defensieve strategie van vóór het ontstaan van ons land tot aan het uitbreken van WO I. Er wordt breed ingezoomd op het ontstaan en de rol van de Vesting Antwerpen in 1914 en de dramatische gebeurtenissen die geleid hebben tot de val van de stad en de overgave van Fort Liezele. Uiteraard is er bijzondere aandacht voor de bouw en de functie van Fort Liezele zelf, het leven van het garnizoen en de impact van het fort op de lokale bevolking.

Met Davidsfonds Willebroek kunt u het fort ontdekken, de indrukwekkende collectie van het fort en de boeiende geschiedenis die in het fort geschreven werd.

Praktisch:

 • Fort van Liezele, Fortbaan 2, 2870 Puurs‑Sint‑Amands
 • Informatie: 03 886 73 58 (Gerda) of 03 886 17 11 (Jan)
 • Reservatie verplicht (het aantal deelnemers is beperkt, we leggen wel een wachtlijst aan):
  03 886 73 58 of gerdadevoght@hotmail.com
  Vermeld naam, telefoonnummer, aantal deelnemers, e-mailadres.
  U ontvangt een bevestigingsmail met het te betalen bedrag en het rekeningnummer.
 • We verzamelen om 13.45 uur aan het infopunt (glazen huis, tegenover de ingang van het fort) om de administratie in orde te brengen.
  In de omgeving van het fort worden vaak activiteiten georganiseerd. Het kan dan behoorlijk druk zijn op de parking; reken in zo’n geval op een wandeling van een kleine 10 minuten om het infopunt te bereiken.

Prijzen

Ticket Prijs
Leden met museumpas € 5,00
Leden zonder museumpas € 17,00
Niet-leden met museumpas € 7,00
Standaard (niet-leden zonder museumpas) € 19,00